Estatut de Les Corts

    Violant
    Violant
    Princesa
    Princesa


    Nombre de missatges : 2088
    Ciutat / CiudadPuigcerdà Principat de Catalunya

    Fecha de inscripción : 06/04/2013

    Estatut de Les Corts Empty Estatut de Les Corts

    Missatge  Violant Dg 08 Gen 2017, 18:49

    Estatut de setembre de 1458, derogat el novembre de 1461

    Spoiler:


    Editat per darrera vegada per Violant el Dj 31 Ago 2023, 17:33, editat 1 cop en total
    Violant
    Violant
    Princesa
    Princesa


    Nombre de missatges : 2088
    Ciutat / CiudadPuigcerdà Principat de Catalunya

    Fecha de inscripción : 06/04/2013

    Estatut de Les Corts Empty Re: Estatut de Les Corts

    Missatge  Violant Dj 31 Ago 2023, 17:32

    Estatut de 1461, derogat el 1466

    Spoiler:
    Violant
    Violant
    Princesa
    Princesa


    Nombre de missatges : 2088
    Ciutat / CiudadPuigcerdà Principat de Catalunya

    Fecha de inscripción : 06/04/2013

    Estatut de Les Corts Empty Re: Estatut de Les Corts

    Missatge  Violant Dj 31 Ago 2023, 17:41

    Estatut de 1466, derogat el 1469



    Spoiler:
    Violant
    Violant
    Princesa
    Princesa


    Nombre de missatges : 2088
    Ciutat / CiudadPuigcerdà Principat de Catalunya

    Fecha de inscripción : 06/04/2013

    Estatut de Les Corts Empty Re: Estatut de Les Corts

    Missatge  Violant Dj 31 Ago 2023, 17:42

    Estatut de 1469, derogat el 1470

    Spoiler:


    Violant
    Violant
    Princesa
    Princesa


    Nombre de missatges : 2088
    Ciutat / CiudadPuigcerdà Principat de Catalunya

    Fecha de inscripción : 06/04/2013

    Estatut de Les Corts Empty Re: Estatut de Les Corts

    Missatge  Violant Dj 31 Ago 2023, 17:43

    Estatut de 1470 derogat el 12 de setembre de 1471


    Spoiler:
    Violant
    Violant
    Princesa
    Princesa


    Nombre de missatges : 2088
    Ciutat / CiudadPuigcerdà Principat de Catalunya

    Fecha de inscripción : 06/04/2013

    Estatut de Les Corts Empty Re: Estatut de Les Corts

    Missatge  Violant Dc 13 Set 2023, 12:56

    Estatut vigent


    Estatut de Les Corts Corts

    ESTATUT DE LES CORTS DEL PRINCIPAT DE CATALUNYA

    Estatut de Les Corts NewRRzoneTexteSeparateur

    TÍTOL I
    Sobre Les Corts de Catalunya
    Article 1- Definició i funcionament
      Les Corts Catalanes és la institució del Principat de Catalunya que ostenta la màxima autoritat del poder legislatiu, amb capacitat de regular el seu funcionament i renovació per si mateixa mitjançant el seu propi estatut.

    Article 2.- Funcions de les Corts
      D'acord amb les competències que li atorguen la Constitució del Principat de Catalunya, les Corts tenen les següents funcions:
        a) L'autorització de la guerra i de la pau, a petició del Príncep, o del President de la Generalitat, si el Príncep encara no ha estat nomenat o substituït per les Corts.b) La sanció dels tractats d'amistat i cooperació exterior, a petició del Govern de la Generalitat. c) El control d'una llista de ciutadans que hagi fet mèrits suficients com per poder ser-los atorgat un títol de noblesa. d) La sanció o no de les lleis aprovades pel Govern de la Generalitat o pel Príncep de Catalunya. e) La sanció o no dels Estatuts de les institucions en el marc de les seves competències . f) L'organització de les festivitats oficials del Principat. g) Les relacions amb l'Església. h) El nomenament, o la destitució del Príncep de Catalunya , o de la seva substitució per un regent en cas d'indisposició. i) La ratificació del nomenament del Rector o la Rectora de la Universitat de Barcelona Ramon Llull.j) Totes aquelles que li siguin encomanades per llei.


    Article 3- Composició de les Corts
      a) Les Corts Catalanes es defineixen com un organisme síndicat compost pels següents braços, els representants dels quals comptaran amb veu i vot:
        -Braç de la Noblesa: 2 síndics -Braç del Poble: 1 síndic per cadascuna de les ciutats del Principat de Catalunya

      b) També formen part de les Corts el Príncep i el President de la Generalitat, qui tindran dret a veu però no a vot.c) Com a institució que representa la pluralitat de les viles del Principat ha de respectar els dos idiomes oficials, el català i el castellà, per la qual cosa, totes les seves comunicacions, així com les intervencions públiques dels síndics en les sessions i debats, s’han de fer en les dues llengües.

    TÍTOL II
    Sobre els síndics
    Article 4- Definició de síndic
      a) Es denomina síndic a cadascun dels representants designats legalment pels Braços que componen les Corts Catalanes. b) Els síndics mantenen aquest status dins del període de durada de la seva gestió, independentment de si hi ha oberta o no una sessió. c) Els síndics, durant les sessions de les Corts, tenen veu i vot. Les seves opinions i vots tindran el mateix valor durant les sessions, indiferentment del Braç que representen.

    Article 5- Condicions per ser síndic
      Les condicions generals que han de complir els candidats a síndic són:
        - Tenir un ofici, ser estudiant universitari o ser burgés (nivell 50 mínim)- Ser ciutadà de la ciutat on es presenti i haver residit dins del territori del Principat durant els darrers 3 mesos anteriors a la seva candidatura i els darrers 30 dies a la ciutat per la qual es presenta.- No estar al servei d'altres regnes i territoris.- No haver estat condemnat per traïció o alta traïció en els últims tres mesos . - No estar nomenat com a síndic de un altre braç. - No ser membre del govern, ni del Tribunal d’Apel·lació de Catalunya, per tal d'assegurar la independència de les tres institucions.No obstant això, un ciutadà es pot presentar a síndic, tot i estar exercint un càrrec incompatible, sempre que renunciï a un dels dos càrrecs, un cop hagi estat anomenat. Aquesta voluntat de renúncia s'ha d'explicitar en el moment de presentar la candidatura.


    Article 6- Elecció dels síndics
      a) Els síndics del Braç del Poble s'escolliran d'acord amb el procediment que s'estableix en aquest Estatut. b) Els síndics del Braç de la Noblesa , seran escollits mitjançant el procediment que ells mateixos designin.

    Article 7- Pèrdua de la condició de síndic
      La condició de síndic es pot perdre per renúncia, no disponibilitat o reprovació.
        a) La renúncia pot ser:
          - Voluntària, per qualsevol raó personal: El síndic que renunciï ha de comunicar mitjançant escrit públic al President de les Corts, qui ho farà públic i obrirà nova convocatòria per a aquella ciutat d'acord amb el procediment general dins dels dos dies següents a la renúncia. - Per assumir un càrrec incompatible amb el de síndic: El síndic ha de comunicar-ho mitjançant escrit públic al President de les Corts perquè aquest pugui obrir nova convocatòria d'acord amb el procediment general per a aquella ciutat o estament, dins els dos dies següents al comunicat. Si hi hagués una sessió oberta, el síndic podrà continuar fins finalitzar-la . Si no n'hi hagués cap, la seva renúncia serà efectiva des del moment de la comunicació al President de Les Corts.- Per pèrdua de la ciutadania catalana o trasllat a una altra ciutat, en el cas dels síndics del braç del poble: El síndic ha de comunicar la seva renúncia mitjançant escrit públic al President de les Corts. La pèrdua de la condició és immediata, encara que hi hagi oberta una sessió.El President de les Corts obrirà nova convocatòria per a aquella ciutat o estament, d'acord amb el procediment general dins dels dos dies següents a la renúncia.

        b) La no disponibilitat pot ser:
          -  Per retir voluntari a l'Església. D'entrada, un síndic no pot abandonar les seves funcions posant-se en retir . El síndic ha de comunicar al President de les Corts la seva intenció de retirar-se, i el temps que s'estarà de retir, i aquest  li atorgarà permís de retir, o no,  en funció de les sessions obertes i la feina pendent en la mesa de les Corts, valorant si el seu retir pot perjudicar l'estament o ciutat que representa.No serà necessari demanar aquest permís per retirs inferiors a 3 dies , sempre que no hi hagi cap sessió oberta en aquell moment.Si el permís és negatiu i el síndic es posés en retir igualment, el President de Les Corts li comunicaria la pèrdua del seu escó i convocaria una nova plaça per aquella ciutat o estament, dins els dos dies següents de la posada en retir.- Per mort del síndic(a*).  Com a mostra de respecte s'emetrà un comunicat de condol oficial de tots els síndics, s’establiran 5 dies de dol oficial i s'aturaran totes les sessions i debats. Si hi hagués oberta una sessió extraordinària, els 5 dies de dol es posposaran fins que finalitzi la sessió.El tercer dia de dol, el President de Les Corts obrirà una nova convocatòria d'acord amb el procediment establert en aquest Estatut.

        c) La reprovació és la pèrdua de la condició de síndic per reprovació del ple.Perquè un síndic pugui ser  reprovat, el President de les Corts, de motu propi, o a petició d'un altre síndic, obrirà una sessió específica del ple, on exposarà els motius de reprovació i es donarà veu, però no vot, al síndic en qüestió. Es considerarà reprovat el síndic per la majoria simple de vots a favor de la reprovació. Les causes per les quals es pot reprovar un síndic són:
          - Deixadesa de funcions . Es considerarà que un síndic ha fet deixadesa de les seves funcions quan no assisteixi a dues sessions del ple, tant si són consecutives, com si no.- Faltes de respecte als altres síndics o interferència constant en les sessions amb temes que no siguin del ordre del dia. En aquests supòsits el President de Les Corts ha d'advertir el síndic que la seva actitud és motiu de reprovació. Després de dos advertiments pot iniciar el procediment de reprovació.- Haver estat condemnat per traïció o alta traïció  mentre exercia com a síndic.- Pèrdua de les condicions per a ser síndic, que s'especifiquen en l'article 5, sense que s'hagi comunicat la renúncia voluntària al President de Les Corts.- Per desaparició sobtada del síndic (b*). Si un síndic desapareix de la vida pública, sense estar de retir, durant més de 15 dies i sense cap raó justificada, el President de Les Corts li comunicarà la retirada de l'escó i convocarà una nova plaça per aquella ciutat o estament, dins els dos dies següents a la constatació de la desaparició.



    Article 8- Procediment d'elecció i nomenament dels síndics del Braç del Poble
      Els síndics del Braç del Poble seran elegits per votació popular pels habitants de cada ciutat.a) El vot ha de ser presencial i públic a la plaça de la ciutat (a la nau de la mateixa) a excepció dels militars en servei actiu, els quals poden expressar el seu vot per correu a l'alcalde. En aquests casos, l'alcalde haurà de fer pública una còpia del correu.b)Les condicions per poder exercir el dret a vot són:
        - Ser resident de la ciutat durant almenys 30 dies i ser major d'edat (nivell 25 mínim).         - No estar al servei d'altres regnes i territoris.

      c) Les eleccions a síndic s'obriran el quinzè dia dels mesos de gener, abril , juliol i octubre de cada any.d) La persona encarregada de començar el procediment d'elecció dels síndics serà el president de les Corts sortint mitjançant el corresponent anunci al tauler de les Corts . En l'anunci han d'especificar les condicions, i terminis que s'han de respectar i el dia i l'hora en què es donarà per finalitzat cada termini. e) Els alcaldes de cada ciutat difondran l'anunci del president de les Corts entre els seus ciutadans i habilitaran un lloc en la plaça pública de la seva ciutat perquè els candidats puguin presentar-se. Així mateix supervisaran que els candidats i votants compleixin els requisits pertinents i comunicaran de manera oficial al tauler de comunicats de les Corts el candidat escollit, dins dels terminis corresponents.f)En el supòsit d'inactivitat de l'alcalde s'habilita al síndic sortint de la ciutat perquè prengui el seu lloc fins al final del procés, inclòs el nomenament del nou síndic. I en cas que cap dels dos complís amb la seva comesa, qualsevol habitant de la ciutat pot dirigir públicament al President de les Corts i demanar-li que ho assumeixi. Arribats a aquest punt, l'elecció de síndic d'aquella ciutat queda en mans del President de les Corts. Es considera que un alcalde o un síndic estan inactius quan han transcorregut dos dies des del moment en què havien d'impulsar qualsevol de les fases del procediment i no ho han fet.g) Les fases consecutives del procediment d'elecció i nomenament i el terminis de cadascuna d'elles són els següents:
        - Fase de presentació de candidats: dos dies per a la presentació de candidats (48 hores) - Fase d'elecció : dos dies de votació (48 hores). Si hi ha un sol candidat que es presenti aquesta fase no és necessària. - Fase nomenament i publicació oficial: el dia següent de la finalització de la fase d'elecció o presentació si la primera no és pertinent.

      h) En el cas que no es presentés cap candidat o sigui reprovat un síndic d'acord amb el que estableix l'article 7, i un cop verificat que l'alcalde d'aquesta vila hagi complert amb tot el procediment establert per a l'elecció del síndic, aquest podrà exercir els drets de veu i vot de la seva vila, excepte en aquelles sessions en què s'esculli al President de les Corts, es discuteixi la modificació de l'Estatut o en aquelles que estiguin referides a l'organització interna de la institució.

    TÍTOL III
    Sobre el President de les Corts
    Article 9- Elecció del President de les Corts
      a) A l'inici de cada període de sessions, els síndics entrants hauran d'elegir un President de les Corts d'entre tots els síndics.b) Per assegurar que hi ha un quòrum suficient no es podrà obrir la sessió d'elecció de president de les Corts fins transcorreguts dos dies des de l'inici del període (els dies 22 dels mesos de gener, abril, juliol, i octubre) . Qualsevol síndic pot iniciar la sessió. c) L'elecció es farà a mà alçada i per majoria simple, entre els candidats que es presenten, en una sessió que no pot durar més de 4 dies, 2 per a la presentació de candidats i dos per la votació entre els presents.d) En cas d'empat entre els candidats a la Presidència, es tornarà a repetir la votació entre els dos candidats amb més vots, de la manera següent:
        - 1 dia (24 hores) per a presentar de nou la candidatura, què pensen impulsar i justificar per què es consideren la millor opció.- 2 dies ( 48 hores) per votar, a mà alçada.- Si persisteix l'empat, es comença de nou el procediment de presentació de candidats i votació, però els dos candidats empatats no es poden tornar a presentar.

      e) El síndic que ha obert la sessió controlarà els terminis en tot el procediment.

    Article 10- Funcions del President de les Corts
      a) De representació: És la persona que representa les Corts en qualsevol acte públic i davant de qualsevol altra institució del Principat o de fora d'ell.b) D' impulsió i documentació de les sessions: És la persona encarregada d'impulsar les diferents etapes de les sessions, supervisar, obrir votacions i redactar i publicar les actes de les sessions, així com publicar als llocs oficials les convocatòries a síndics, les lleis, tractats, estatuts i altres documents que s'aprovin per les Corts. c) D'arxiu de la documentació: És la persona encarregada de mantenir al dia l'arxiu de les Corts. d) De Presidència: És la persona que presideix el Ple de les Corts.e)De regim disciplinari: És la persona encarregada de rebre les renúncies, atorgar permisos de retir, fer els advertiments als síndics durant el ple, si escau, i obrir les sessions de reprovació.

    Article 11- Reprovació del President de les Corts
      a)El President de Les Corts pot ser reprovat pel ple  si es compleix un dels supòsits següents:
      • Desistiment de les seves funcions, com podria ser no obrir les sessions preceptives, no publicar al tauler oficial les convocatòries a síndic i els acords del ple o no dur al dia l'arxiu d'actes i sessions.
      • Actuar sense tenir en compte els procediments establerts en aquest Estatut
      • Abús d'autoritat en les sessions cap a un síndic o grup de síndics concrets

      b) Per poder reprovar un President de les Corts, qualsevol síndic pot convocar el Ple en sessió específica per a tal fi, que pot ser concurrent en el temps amb qualsevol altra sessió, on exposarà els motius de reprovació i es donarà veu, però no vot, al President en qüestió.  c) El nou President publicarà en el tauler oficial tant l'acta de la sessió de reprovació, com la del nou nomenament i les arxivarà a l'arxiu d'actes i sessions, així mateix serà qui continuarà presidint les sessions que poguessin estar obertes en aquell moment.d) La pèrdua de la condició de president no comporta automàticament la pèrdua de condició de síndic, que haurà de tractar de manera diferenciada en una altra sessió, si escau.


    TÍTOL IV
    Del Ple de les Corts
    Article 12- Composició del Ple
      Componen el ple de les Corts tots els síndics dels dos braços reunits en sessió.

    Article 13- Funcions i acords del Ple
      a) Són funcions del ple les que es contemplen en l'article 2 del present Estatut.b) Per prendre un acord vàlid, el Ple s'ha de trobar reunit en sessió. c) Els acords del ple seran sempre per majoria simple, excepte en aquells casos que per llei es reservin altres majories qualificades. d) El Ple el presideix el president de les Corts.


    TÍTOL V
    Sobre les Sessions de les Corts Catalanes
    Article 14- Períodes de sessions
      A efectes de l'activitat de les Corts, l'any es divideix en 4 períodes de sessions, de tres mesos de durada cadascun.
        – Del 20 de gener al 19 d'abril.– Del 20 d'abril al 19 de juliol. – Del 20 de juliol al 19 d'octubre.– Del 20 d'octubre al 19 de gener de l'any següent.

      Dins de cada període pot haver tantes sessions com calgui.

    Article 15- Tipus de sessions
      a) Es denomina Sessió a la reunió del Ple de les Corts per debatre i votar sobre un determinat tema . b) En funció de la naturalesa del tema les sessions es qualifiquen d'ordinàries o de extraordinàries. Correspon al President de les Corts obrir les sessions i decidir sobre la seva naturalesa . c) No es consideraran sessions les reunions que facin els síndics per debatre temes interns i d'organització, encara que si del debat es desprèn la necessitat d'arribar a una decisió per votació hauran de constituir-se en ple i convocar una sessió.  La denominació formal d’aquestes reunions serà de "Debat", es podran fer de manera simultània amb les sessions i, com a norma general, no haurien de durar més de 12 dies, tot i que es poden allargar si no s’ha arribat a cap conclusió. Qualsevol síndic pot obrir un debat

    Article 16- Convocatòria del Ple en sessió
      El Ple de les Corts pot ser convocat a sessió per
        a) El President de la Generalitat, al moment de presentar una Llei, un tractat d'amistat i cooperació exterior o un altre assumpte propi de les seves competències per al seu estudi, aprovació i promulgació. b) El Príncep de Catalunya, al moment de presentar una Llei o un altre assumpte propi de les seves competències per al seu estudi, aprovació i promulgació o de sol·licitar l'autorització de la guerra i de la pau.c) Qualsevol organisme oficial del Principat de Catalunya per a l'estudi, aprovació i promulgació dels seus Estatuts Interns. d) El president de les Corts per a qualsevol tema relacionat amb la pròpia institució i les seves funcions.

      Independentment de quin sigui l'òrgan convocant, la sessió l'obrirà el President de les Corts.

    Article 17- Sessions ordinàries
      a) Les sessions ordinàries són totes aquelles en què els temes a debatre i votar no es troben expressament regulats com extraordinaris. b) En cada sessió només es pot tractar un tema i aquests es tractaran per rigorós ordre d'entrada en les Corts. Aquesta regla té una excepció i és que que a la taula d'entrada de les Corts s'hagi presentat un altre tema amb posterioritat al primer que el pugui afectar directament. En aquest cas el president de les Corts pot optar per tractar primer el segon tema, o bé tractar els dos conjuntament en una sola sessió. c) Sens perjudici del que expressa l'apartat anterior, es poden simultaniejar les sessions en el temps, tot i que cadascuna d'elles es tractarà de manera diferenciada en tots els seus aspectes. També es poden simultaniejar les sessions amb els debats d'ordre intern dels síndics. d) Les sessions ordinàries no duraran menys de 5 dies, ni més de 10, des del dia de l'obertura pel president de les Corts fins a la publicació de l'acta de la sessió, i s'han de reservar almenys dos dies al final per les votacions.

    Article 18- Sessions extraordinàries
      a) S'hauran de tractar en sessió extraordinària tots aquells temes de caràcter urgent que puguin afectar la seguretat del Principat, com ara l'autorització de la declaració de guerra o de pau, o la tramitació d'una llei relativa a temes militars en temps de guerra. b) Cap tema que no compleixi el que estableix l'article 18 a ) s'ha de tramitar com a sessió extraordinària encara que així ho demani expressament l'organisme que el presenti. c) Correspon al President de les Corts decidir quan un tema compleix els requisits de l'article 18 a) o no. d) El President de les Corts ha d'obrir les sessions extraordinàries abans que passin 24 hores des del moment de la seva presentació a la mesa de les Corts. El debat i votació del tema es faran simultàniament i no pot superar les 36 hores des de l'obertura de la sessió. El tema s'entendrà aprovat amb la majoria simple dels emesos.

    Article 19- Funcionament de les sessions
      a) En el moment de l'obertura de la sessió, el President de les Corts ha de:
        - Qualificar la sessió d'extraordinària o ordinària - Presentar el tema a debatre i donar inici al debat sense solució de continuïtat- Advertir dels terminis per al debat en funció del tipus de sessió de què es tracti. En aquest sentit i en relació a les sessions ordinàries, el President de les Corts pot allargar el temps inicial de debat si així ho considera oportú, sempre que no se superin els 10 dies màxims que preveu l' article 17 d).

      b) En el cas de les sessions ordinàries no es pot emetre cap vot fins que el President de les Corts obri la votació, moment en què ha de cessar el debat. c) La votació es farà d'acord a les següents normes:
        - Només podran votar els síndics presents a la sala durant la fase de debat .Als efectes d'aquest Estatut un síndic que no es present en un debat es troba absent- Es farà a viva veu i mà alçada. - Tots els vots s'han de justificar, d’acord amb els requisits que s’especifiquen en aquest Estatut, perquè es puguin considerar vàlids. - Les Lleis o Estatuts només poden ser aprovats com un tot, considerant-ho com una unitat funcional, independentment del nombre d'articles, seccions o temes. No és possible aprovar o rebutjar només part d'una llei o estatut, i no és possible fer-ho per cap altra raó que les que s’especifiquen en l’article 20 d’aquest Estatut.

      d) De manera general, es considerarà aprovat el tema per majoria simple (c*) dels presents excepte en els casos següents:
      • Les lleis i estatuts s'han d'aprovar per majoria absoluta(d*)
      • El nomenament, destitució o substitució del Príncep, per la majoria qualificada que especifiqui el seu Estatut.
      • Si s'especifica alguna altra majoria en una llei o estatut.

      En cas d'empat s'entén rebutjat el text

    Article 20- Causes per les quals s'ha de rebutjar una Llei o Estatut
      Les Lleis i Estatuts són presentats a les Corts per a la seva sanció o aprovació. Correspon als síndics la valoració de les qüestions purament legals. Així doncs han de ser rebutjats pels següents motius:
        a)Per presentar aspectes que contradiguin la Constitució. b) Per presentar aspectes que contradiguin una llei d'instància superior, d'acord amb la jerarquia establerta per la Constitució. c) Per trobar-se en part o en tot en contradicció amb les normes jurídiques imprescriptibles.(e*)d) Per trobar-se en part o en tot en contradicció amb la realitat idiomàtica que hi ha al Principat de Catalunya. (f*) e) Per presentar paraules, articles o conceptes contradictoris en el propi text, o  que duguin a interpretacions confoses. f) Per presentar errors gramàtics i ortogràfics evidents en algun dels dos idiomes oficials del Principat. g) Per tractar-se d' un text idèntic al ja rebutjat amb anterioritat per les Corts.


    Article 21- De les actes de les sessions
      El President de les Corts ha d'aixecar una acta de cada sessió on consti: el tema, el resultat de la votació, la data, la justificació en cas de no haver estat aprovat, la signatura del President de les Corts i els vots de cada un dels síndics.

    TÍTOL VI
    Disposicions finals

    PRIMERA- El present Estatut entrarà en vigència a partir de la seva aprovació pel Ple de les Corts, constituït en sessió ordinària, i deixarà sense efecte a l'aprovat en data 27 de febrer de 1470

    SEGONA- Qualsevol modificació del present estatut ha de fer-se com un tot i tornar a sotmetre's a l'aprovació del Ple de les Corts constituït en sessió ordinària.

    a*: mort irl o rp
    b*: no connexió durant 15 dies
    c*: majoria simple: Hi ha d'haver més vots a favor que en contra per aprovar el text. No es compten els vots nuls, ni les abstencions, ni els síndics absents, inclosos als que s’apliqui la definició de l’article 19 c.
    d*: majoria absoluta. hi ha d'haver més de la meitat dels vots dels presents a favor per aprovar el text. Es compten els vots nuls i les abstencions, els síndics absents, inclosos als que s’apliqui la definició de l’article 19 c, no compten.
    e* Carta del Jutge i normes dels administradors acceptades al registre en els RR.
    f* Normes dels moderadors sobre el llenguatge al Principat.


    Aprovat pel Ple de les Corts, el 12 de setembre de 1471.

    Estatut de Les Corts Corts_v1


    Estatut de Les Corts Corts

    ESTATUTO DE LAS CORTES DEL PRINCIPAT DE CATALUNYA

    Estatut de Les Corts NewRRzoneTexteSeparateur

    TÍTULO I
    Sobre Las Cortes de Catalunya
    Artículo 1- Definición y funcionamiento
      Las Cortes Catalanas es la institución del Principat de Catalunya que ostenta la máxima autoridad del poder legislativo, con la capacidad de regular su funcionamiento y renovación por sí misma mediante su propio estatuto.

    Artículo 2.- Funciones de las Cortes
      De acuerdo con las competencias que le otorgan la Constitución del Principado de Catalunya, las Cortes tienen las siguientes funciones:
        a) La autorización de la guerra y de la paz, a petición del Princep, o del President de la Generalitat si el Princep aún no ha sido nombrado o sustituido por las Cortes.b) La sanción de los tratados de amistad y cooperación exterior, a petición del Gobierno de la Generalitat.c) El control de una lista de ciudadanos que haya hecho méritos suficientes como para poder serles otorgado un título de nobleza.d) La sanción o no de las leyes aprobadas por el Gobierno de la Generalitat o por el Princep de Catalunya.e) La sanción o no de los Estatutos de las Instituciones en el marco de sus competencias.f) La organización de las festividades oficiales del Principado.g) Las relaciones con la Iglesia.h) El nombramiento, o la destitución del Princep de Catalunya, o de su sustitución por un Regente en caso de indisposición del mismo.i) La ratificación del nombramiento del Rector o la Rectora de la Universidad de Barcelona Ramon Llull.j) Todas aquellas que le sean encomendadas por Ley


    Artículo 3- Composición de las Cortes
      a) Las Cortes Catalanas se definen como un organismo sindicado compuesto por los siguientes brazos, cuyos representantes contaran con voz y voto.
        -Brazo de la Nobleza: 2 síndicos -Brazo del Pueblo: 1 síndico por cada una de las ciudades del Principat de Catalunya

      b) También forman parte de Las Cortes Catalanas, El Princep de Catalunya y el President de la Generalitat, quienes tendrán derecho a voz, pero no a voto.c) Como institución que representa la pluralidad de las villas del Principado debe respetar los dos idiomas oficiales, el catalán y el castellano, por lo que, todas sus comunicaciones, así como las intervenciones públicas de los síndicos en las sesiones y debates, deben realizarse en las dos lenguas.  

    TÍTULO II
    Sobre los síndicos
    Artículo 4- Definición de síndico
      a) Se denomina síndico a cada uno de los representantes designados legalmente por los Brazos que componen las Cortes Catalanas. b) Los síndicos mantienen este estatus dentro del período de duración de su gestión, independientemente de si hay abierta o no una sesión. c) Los síndicos, durante las sesiones de las Cortes, tienen voz y voto en las mismas. Sus opiniones y votos tendrán igual valor durante las sesiones, indiferentemente del Brazo que representen.

    Artículo 5- Condiciones para ser síndico
      Las condiciones generales que deben cumplir los candidatos a síndico son:
        - Tener un oficio, ser estudiante universitario o ser burgués (nivel 50 mínimo) - Ser ciudadano de la ciudad donde se presente y haber residido dentro del Territorio del Principado durante los últimos 3 meses anteriores a su candidatura y los últimos 30 días en la ciudad por la cual se presenta. - No estar al servicio de otros reinos y territorios. - No haber sido condenado por traición o alta traición en los últimos tres meses. - No estar nombrado síndico de otro brazo. - No ser miembro del gobierno, ni del Tribunal de Apelación de Catalunya, para asegurar la independencia de las tres instituciones.Sin embargo, un ciudadano puede presentarse a síndico, a pesar de estar ejerciendo un cargo incompatible, siempre que renuncie a uno de los dos cargos, una vez haya sido nombrado. Esta voluntad de renuncia debe explicitarse en el momento de presentar la candidatura.


    Artículo 6- Elección de los síndicos
      a) Los síndicos del Brazo del Pueblo se elegirán de acuerdo con el procedimiento que se establece en este estatuto. b) Los síndicos del Brazo de la Nobleza, serán elegidos mediante el procedimiento que ellos mismos designen.

    Artículo 7- Pérdida de la condición de síndico
      La condición de síndico puede perderse por renuncia, no disponibilidad o reprobación.
        a) La renuncia puede ser:
          - Voluntaria, por cualquier razón personal: El síndico que renuncie debe comunicarlo mediante escrito público al Presidente de Les Corts, quien lo hará público y abrirá nueva convocatoria para aquella ciudad con arreglo al procedimiento general dentro de los dos días siguientes a la renuncia.- Para asumir un cargo incompatible con el de síndico: El síndico debe comunicarlo mediante escrito público al Presidente de Les Corts para que éste pueda abrir nueva convocatoria de acuerdo con el procedimiento general para aquella ciudad o estamento, dentro de los dos días siguientes al comunicado. Si hubiera una sesión abierta, el síndico podrá continuar hasta finalizarla. Si no hubiera ninguna, su renuncia será efectiva desde el momento de la comunicación al Presidente de Les Corts.- Por pérdida de la ciudadanía catalana o traslado a otra ciudad, en el caso de los síndicos del brazo del pueblo: El síndico debe comunicar su renuncia mediante escrito público al Presidente de Les Corts. La pérdida de la condición será inmediata, aunque haya abierta una sesión.El Presidente de Les Corts abrirá nueva convocatoria para aquella ciudad o estamento, de acuerdo con el procedimiento general dentro de los dos días siguientes a la renuncia.

        b) La no disponibilidad puede ser:
          - Por retiro voluntario en la Iglesia. De entrada, un síndico no puede abandonar sus funciones poniéndose en retiro. El síndico debe comunicar al Presidente de Les Corts su intención de retirarse, y el tiempo que se estará de retiro, y éste le otorgará permiso de retiro, o no, en función de las sesiones abiertas y el trabajo pendiente en la mesa de Les Corts, valorando si su retiro puede perjudicar al estamento o ciudad que representa.No será necesario pedir este permiso por retiros inferiores a 3 días, siempre que no haya ninguna sesión abierta en ese momento.Si el permiso es negativo y el síndico se pusiera en retiro igualmente, el Presidente de Les Corts le comunicaría la pérdida de su escaño y, dentro de los dos días siguientes de la puesta en retiro, convocaría una nueva plaza para aquella ciudad o estamento.- Por muerte del síndico(a*). Como muestra de respeto se emitirá un comunicado de pésame oficial de todos los síndicos, se establecerán 5 días de luto oficial y se detendrán todas las sesiones y debates. Si hubiera abierta una sesión extraordinaria, los 5 días de luto se pospondrán hasta que finalice la sesión.El tercer día de luto, el Presidente de Les Corts abrirá una nueva convocatoria de acuerdo con el procedimiento establecido en este Estatuto.

        c) La reprobación es la pérdida de la condición de síndico por reprobación del pleno.Para que un síndico pueda ser reprobado, el Presidente de Les Corts, de motu propio, o a petición de otro síndico, abrirá una sesión específica del pleno, donde expondrá los motivos de reprobación y se dará voz, pero no voto, al síndico en cuestión. Se considerará reprobado al síndico por la mayoría simple de votos a favor de la reprobación.Las causas por las que se puede reprobar un síndico son:
          - Dejadez de funciones. Se considerará que un síndico ha hecho dejadez de sus funciones cuando no asista a dos sesiones del pleno, sean consecutivas o no.- Faltas de respeto a los demás síndicos o interferencia constante en las sesiones con temas que no sean del orden del día. En estos supuestos el Presidente de Les Corts debe advertir al síndico de que su actitud es motivo de reprobación. Después de dos advertencias puede iniciar el procedimiento de reprobación.- Haber sido condenado por traición o alta traición mientras ejercía como síndico.- Pérdida de las condiciones para ser síndico, que se especifican en el artículo 5, sin que éste haya comunicado su renuncia voluntaria al Presidente de Les Corts.- Por desaparición repentina del síndico (b*). Si un síndico desaparece de la vida pública durante más de 15 días, sin estar de retiro y sin razón justificada alguna, el Presidente de Les Corts, dentro los dos días siguientes a la constatación de la desaparición, le comunicará la retirada del escaño y convocará una nueva plaza para aquella ciudad o estamento.



    Artículo 8- Procedimiento de elección y nombramiento de los síndicos del Brazo del Pueblo
      Los síndicos del Brazo del Pueblo serán elegidos por votación popular por los habitantes de cada ciudad.
        a) El voto debe ser presencial y público en la plaza de la ciudad (nave del pueblo) a excepción de los militares en servicio activo, quienes pueden expresar su voto por correo al alcalde. En esos casos el alcalde deberá hacer pública una copia del correo.b) Las condiciones para poder ejercer el derecho a voto son:
          - Ser residente de la ciudad durante al menos 30 días y ser mayor de edad (nivel 25 mínimo).- No estar al servicio de otros reinos y territorios.

        c) Las elecciones a síndico se abrirán el decimoquinto día de los meses de enero, abril, julio y octubre de cada año.d) La persona encargada de empezar el procedimiento de elección de los síndicos será el Presidente de las Cortes salientes mediante el correspondiente anuncio en el tablón de las Cortes. En el anuncio deben especificarse las condiciones, y plazos que se deben de respetar y el día y la hora en que se dará por finalizado cada plazo e) Los alcaldes de cada ciudad difundirán el anuncio del Presidente de las Cortes entre sus ciudadanos y habilitarán un lugar en la plaza pública de su ciudad para que los candidatos puedan presentarse. Así mismo supervisarán que los candidatos y votantes cumplan los requisitos pertinentes y comunicarán de manera oficial en el tablón de comunicados de las Cortes el candidato elegido, dentro de los plazos correspondientes. f) En el supuesto de inactividad del alcalde se habilita al síndico saliente de la ciudad para que tome su lugar hasta el final del proceso, incluido el nombramiento del nuevo síndico. Y en caso de que ninguno de los dos cumpliera con su cometido, cualquier habitante de la ciudad puede dirigirse públicamente al Presidente de las Cortes y pedirle que lo asuma. Llegados a este punto, la elección de síndico de aquella ciudad queda en manos del Presidente de las Cortes. Se considera que un alcalde o un síndico están inactivos cuando han transcurrido dos días desde el momento en que tenían que impulsar cualquiera de las fases del procedimiento y no lo han hecho. g) Las fases consecutivas procedimiento de elección y nombramiento y lo plazos de cada una de ellas son los siguientes:
          - Fase de presentación de candidatos: dos días para la presentación de candidatos (48 horas) - Fase de elección: dos días de votación (48 horas). Si hay un solo candidato que se presente esta fase no es necesaria. - Fase nombramiento y publicación oficial: el día siguiente de la finalización de la fase de elección o presentación si la primera no es pertinente.

        h) En el caso de que no se presentase ningún candidato o sea reprobado un síndico de acuerdo a lo establecido en el artículo 7, y una vez verificado que el alcalde de dicha villa haya cumplido con todo el procedimiento establecido para la elección del síndico, éste podrá ejercer los derechos de voz y voto de su villa, excepto en aquellas sesiones en las que se escoja al President de las Cortes, se discuta la modificación del Estatuto o en aquellas que estén referidas a la organización interna de la institución.


    TÍTULO III
    Sobre el Presidente de las Cortes
    Artículo 9- Elección del Presidente de las Cortes
      a) Al inicio de cada período de sesiones, los síndicos entrantes deberán elegir un Presidente de las Cortes de entre todos los síndicos. b) Para asegurar que hay un quórum suficiente no se podrá abrir la sesión de elección de Presidente de las Cortes hasta transcurridos dos días desde el inicio del periodo (los días 22 de los meses de enero, abril, julio, y octubre). Cualquier síndico puede iniciar la sesión. c) La elección se hará a mano alzada y por mayoría simple, entre los candidatos que se presenten en una sesión que no puede durar más de 4 días, 2 para la presentación de candidatos y dos para la votación entre los presentes.d) En caso de empate entre los candidatos a la Presidencia, se repetirá la votación entre los dos candidatos con más votos, de la siguiente forma:
        - 1 día (24 horas) para presentar de nuevo la candidatura, qué piensan impulsar y justificar por qué se consideran la mejor opción.- 2 días (48 horas) para votar, a mano alzada.- Si persiste el empate, se comienza de nuevo el procedimiento de presentación de candidatos y votación, pero los dos candidatos empatados no se pueden volver a presentar.

      e) El síndico que ha abierto la sesión controlará los plazos en todo el procedimiento.

    Artículo 10- Funciones del Presidente de las Cortes
      a) De representación: Es la persona que representa las Cortes en cualquier acto público y ante cualquier otra institución del Principat o de fuera de él. b) De impulsión y documentación de las sesiones: Es la persona encargada de impulsar las diferentes etapas de las sesiones, supervisarlas, abrir votaciones y redactar y publicar las actas de las sesiones, así como publicar en los lugares oficiales las convocatorias a síndicos, las leyes, tratados, estatutos y otros documentos que se aprueben por las Cortes. c) De archivo de la documentación: Es la persona encargada de mantener al día el archivo de las Cortes. d) De Presidencia: Es la persona que preside el Pleno de las Cortese) De régimen disciplinario: Es la persona encargada de recibir las renuncias, otorgar permisos de retiro, hacer las advertencias a los síndicos durante el pleno, si procede, y abrir las sesiones de reprobación.

    Artículo 11- Reprobación del Presidente de las Cortes
      a) El Presidente de Les Corts puede ser reprobado por el pleno si se cumple uno de los siguientes supuestos:
      • Desistimiento de sus funciones, como podría ser no abrir las sesiones preceptivas, no publicar en el tablero oficial las convocatorias a síndico y los acuerdos del pleno o no llevar al día el archivo de actas y sesiones.
      • Actuar sin tener en cuenta los procedimientos establecidos en este Estatuto
      • Abuso de autoridad en las sesiones hacia un síndico o grupo de síndicos concretos

      b) Para poder reprobar un Presidente de las Cortes, cualquier síndico puede convocar el pleno en sesión específica para tal fin, que puede ser concurrente en el tiempo con cualquiera otra sesión, dónde expondrá los motivos de reprobación y se dará voz, pero no voto al Presidente en cuestión. Se considerará reprobado éste por mayoría simple. c) El nuevo Presidente publicará en el tablero oficial tanto el acta de la sesión de reprobación, como la del nuevo nombramiento y las archivará en el archivo de actas y sesiones, así mismo será quien continuará presidiendo las sesiones que pudieran estar abiertas en ese momento.d) La pérdida de la condición de presidente no comporta automáticamente la pérdida de condición de síndico, que deberá tratarse de forma diferenciada en otra sesión, si procede.


    TÍTULO IV
    Del pleno de las Cortes
    Artículo 12- Composición del Pleno
      Componen el pleno de las Cortes todos los síndicos de los dos brazos reunidos en sesión.

    Artículo 13- Funciones y acuerdos del Pleno
      a) Son funciones del pleno las que se contemplan en el artículo 2 del presente estatuto. b) Para tomar un acuerdo válido, el Pleno debe hallarse reunido en sesión. c) Los acuerdos del pleno serán siempre por mayoría simple, excepto en aquellos casos que por ley se reserve otras mayorías cualificadas. d) El Pleno lo preside el Presidente de las Cortes.


    TÍTULO V
    Sobre las sesiones de las Cortes Catalanas
    Artículo 14- Períodos de sesiones
      A efectos de la actividad de las Cortes, el año se divide en 4 períodos de sesiones, de tres meses de duración cada uno.
        – Del 20 de enero al 19 de abril.– Del 20 de abril al 19 de julio. – Del 20 de julio al 19 de octubre.– Del 20 de octubre al 19 de enero del año siguiente.

      Dentro de cada periodo puede haber tantas sesiones como sea necesario.

    Artículo 15- Tipos de sesiones
      a) Se denomina sesión a la reunión del Pleno de las Cortes para debatir y votar sobre un determinado tema. b) En función de la naturaleza del tema las sesiones se califican de ordinarias o de extraordinarias. Corresponde al Presidente de las Cortes abrir las sesiones y decidir sobre su naturaleza. c) No se considerarán sesiones las reuniones que hagan los síndicos para debatir temas internos y de organización, aunque si del debate se desprende la necesidad de llegar a una decisión por votación deberán constituirse en pleno y convocar una sesión.  La denominación formal de estas reuniones será de "Debate”, se podrán hacer de forma simultánea con las sesiones y, como norma general, no deberían durar más de 12 días, aunque se pueden alargar si no se ha llegado a ninguna conclusión. Cualquier síndico puede abrir un debate

    Artículo 16- Convocatoria del Pleno en sesión
      El Pleno de las Cortes puede ser convocado a sesión por:
        a) El Presidente de la Generalitat, al momento de presentar una Ley, un tratado de amistad y cooperación exterior u otro asunto propio de sus competencias para su estudio, aprobación y promulgación. b) El Princep de Catalunya, al momento de presentar una Ley u otro asunto propio de sus competencias para su estudio, aprobación y promulgación o de solicitar la autorización de la guerra y de la pazc) Cualquier Organismo Oficial del Principado de Catalunya para el estudio, aprobación y promulgación de sus Estatutos Internos. d) El Presidente de las Cortes para cualquier tema relacionado con la propia institución y sus funciones.

      Independientemente de cuál sea el órgano convocante, la sesión la abrirá el Presidente de las Cortes.

    Artículo 17- Sesiones ordinarias
      a) Las sesiones ordinarias son todas aquellas cuyos temas a debatir y votar no se encuentran expresamente regulados como extraordinarios. b) En cada sesión solo se puede tratar un tema y estos se tratarán por riguroso orden de entrada en las Cortes. Esta regla tiene una excepción y es que en la mesa de entrada de las Cortes se haya presentado otro tema con posterioridad al primero que lo pueda afectar directamente. En este caso el Presidente de las Cortes puede optar por tratar primero el segundo tema, o bien tratarlos los dos conjuntamente en una sola sesión. c) Sin perjuicio de lo expresado en el apartado anterior, se pueden simultanear las sesiones en el tiempo, aunque cada una de ellas se tratará de manera diferenciada en todos sus aspectos. También se pueden simultanear las sesiones con los debates de orden interno de los síndicos. d) Las sesiones ordinarias no duraran menos de 5 días, ni más de 10, desde el día de la apertura por el Presidente de las Cortes hasta la publicación del acta de la sesión, y se han de reservar al menos dos días al final para las votaciones.

    Artículo 18- Sesiones extraordinarias
      a) Se deberán tratar en sesión extraordinaria todos aquellos temas de carácter urgente que puedan afectar a la seguridad del Principat, tales como la autorización de la declaración de guerra o de paz, o la tramitación de una ley relativa a temas militares en tiempo de guerra. b) Ningún tema que no cumpla con lo establecido en el artículo 18 a) se debe tramitar como sesión extraordinaria aunque así lo pida expresamente el organismo que lo presente. c) Corresponde al Presidente de las Cortes decidir cuando un tema cumple con los requisitos del artículo 18 a) o no. d) El Presidente de las Cortes debe abrir las sesiones extraordinarias antes que pasen 24 horas desde el momento de su presentación en la mesa de las Cortes. El debate y votación del tema se harán simultáneamente y no puede superar las 36 horas desde la apertura de la sesión. El tema se entenderá aprobado si son la mayoría simple de los emitidos.

    Artículo 19- Funcionamiento de las sesiones
      a) En el momento de la apertura de la sesión, el Presidente de las Cortes debe:
        - calificar la sesión de extraordinaria u ordinaria - presentar el tema a debatir y dar inicio al debate sin solución de continuidad - advertir de los plazos para el debate en función del tipo de sesión de que se trate. En este sentido y en relación a las sesiones ordinarias, el Presidente de las Cortes puede alargar el tiempo inicial de debate si así lo considera oportuno, siempre que no se superen los 10 días máximos previstos en el artículo 17 d).

      b) En el caso de las sesiones ordinarias no se puede emitir ningún voto hasta que el Presidente de las Cortes abra la votación, momento en que debe cesar el debate. c) La votación se hará de acuerdo a las siguientes normas:
        - Sólo podrán votar los síndicos presentes en la sala durante la fase de debate. A efectos de este Estatuto un síndico que no se presente en un debate se encuentra ausente- Se hará a viva voz y mano alzada.- Todos los votos se deben justificar para poder ser tenidos como válidos. - Las Leyes o Estatutos sólo pueden ser aprobados como un todo, considerándolo como una unidad funcional, independientemente del número de artículos, secciones o temas. No es posible aprobar o rechazar sólo parte de una ley o estatuto, y no es posible hacerlo por ninguna otra razón que las que se especifican en el artículo 20 de este Estatuto.

      d) De forma general, se considerará aprobado el tema por mayoría simple (c*) de los presentes excepto en los siguientes casos:
      • Las leyes y estatutos deben aprobarse por mayoría absoluta(d*)
      • El nombramiento, destitución o sustitución del Princep, por la mayoría cualificada que especifique su Estatuto.
      • Si se especifica alguna otra mayoría en una ley o estatuto.

      En caso de empate se entiende rechazado el texto.

    Artículo 20- Causas por las que se debe rechazar una Ley o Estatuto
      Las leyes y estatutos son presentados a las Cortes para su sanción o aprobación. Corresponde a los síndicos la valoración de las cuestiones puramente legales. Así pues tienen que ser rechazados por los siguientes motivos:
        a) Por presentar aspectos que contradigan la Constitución. b) Por presentar aspectos que contradigan una Ley de instancia superior, de acuerdo con la jerarquía establecida por la Constitución. c) Por encontrarse parcial o totalmente en contradicción con las normas jurídicas imprescriptibles. e* d) Por encontrarse parcial o totalmente en contradicción con la realidad idiomática que existe en el Principado de Catalunya. f*e) Por presentar artículos y conceptos contradictorios en el propio texto que lleven a interpretaciones confusas. f) Por presentar errores gramáticos y ortográficos evidentes en alguno de los dos idiomas oficiales del Principat. g) Por tratarse de un texto idéntico al ya rechazado con anterioridad por las Cortes.


    Artículo 21- De las actas de las sesiones
      El Presidente de las Cortes debe levantar un acta de cada sesión donde conste: el tema, el resultado de la votación, la fecha, la justificación en caso de no haber sido aprobado, la firma del Presidente de las Cortes y los votos de cada uno de los síndicos.

    TÍTULO VI
    Disposiciones finales

    PRIMERA- El presente Estatuto entrará en vigor a partir de su aprobación por el Pleno de las Cortes, constituido en sesión ordinaria, y dejará sin efecto al aprobado en fecha  27 de febrero de 1470

    SEGUNDA- Cualquier modificación del presente estatuto debe hacerse como un todo y volver a someterse a la aprobación del Pleno de las Cortes constituido en sesión ordinaria.


    a*: muerte irl o rp
    b*: no conexión durante 15 días
    c*: mayoría simple: debe haber más votos a favor que en contra para aprobar el texto. No se cuentan los votos nulos, ni las abstenciones, ni los síndicos ausentes, incluidos aquellos a los que se les aplique la definición de ausente del artículo 19 c.
    d*: mayoría absoluta. debe haber más de la mitad de los votos de los presentes a favor para aprobar el texto. Se cuentan los votos nulos y las abstenciones entre los presentes. Los síndicos ausentes, incluidos aquellos a los que se les aplique la definición del artículo 19 c, no cuentan.
    e* Carta del Juez y normas de los administradores aceptadas al registro en los RR.
    f* Normas de los moderadores sobre el lenguaje en el Principado.



    Aprobado por el Pleno de les Corts, el 12 de setembre de 1471

    Estatut de Les Corts Corts_v1

    Contenido patrocinado


    Estatut de Les Corts Empty Re: Estatut de Les Corts

    Missatge  Contenido patrocinado


      Data i hora actual: Dj 21 Nov 2024, 19:41